50 års jubilæum

Lions Gl. Estrup 50 års jubilæum.

Af Anders Peter Kristensen, PR-ansvarlig Lions Gl. Estrup

Efter måneders planlægning kunne Lions Gl. Estrup den 26. oktober 2019 slå dørene op til en festlig dag med fejring af klubbens 50-års jubilæum. Rammerne for dagen var Gammel Estrup Slot, som i mange år har huset Herregårdsmuseet Gammel Estrup. Festlighederne startede med gudstjeneste i Slotskirken med salmer og sange og en rigtig flot tale af sognepræst Ulla Pedersen med udgangspunkt i evangeliet om den barmhjertige samaritaner, samt hvad der skete i 1969. Alt blev flettet sammen til en tankevækkende tale.

Chartermedlem Niels Bundgaard får overrakt 50 års diplom af Præsidenten Hans Ulrik Jensen.

Efter gudstjenesten havde vi reception i Riddersalen på slottet. Vores præsident Hans Ulrik Jensen bød velkommen. Chartermedlem Niels Bundgaard fortalte om forarbejdet til starten af klubben. Han fik overrakt 50 års-nålen i anledning af sine 50 år i klubben, samt udnævnt til æresmedlem af vores præsident.

Niels Bundgaards beretning:
Det hele begyndte i 1967, da en lille flok, inklusiv murermester Sigvald Andersen, som var medlem af LC Grenå, blev enige om at starte en Lions Club i området. Der skulle være 20 medlemmer for klubben kunne blive chartret, og man fik sig kæmpet op til 19, og der var efterhånden gået to år. Resolut tog Sigvald Andersen orlov fra Grenå-klubben og meldte sig ind i vores. Så kunne vi blive chartret, og kom da til at hedde ”LC Djursland Allingåbro”. Selve chartringen fandt sted den 25. oktober 1969 på Gl. Estrup Slot. Selve højtideligheden var i slotskirken. Det var en god start på en Lions Club og det varede heller ikke så længe før medlemstallet steg, så vi kunne sige tak for hjælpen til Sigvald Andersen og sende ham hjem til sin egen klub.
I de første mange år indtil 1997 havde klubben mødested på Allingåbro Hotel, men af forskellige årsager skiftede vi til Restaurationen på Gl. Estrup og samtidig skiftede vi navn til ”LC Gl. Estrup”. Klubben har igennem de 50 år der er gået haft rigtig mange aktiviteter. Én af de første store opgaver var bygning af et sommerhus. Det gik der en hel sommer med, og det gav os et rigtig godt sammenhold. En anden af de første aktiviteter var indsamling af brugt tøj til udstedet Kuummiut i Grønland. Det stod på i mange år. Det sorterede og pakkede tøj blev det sendt med skib til Angmagssalik og herfra med hundeslæde de sidste par hundrede kilometer til udstedet Kuummiut.
I en årrække havde vi loppemarked. Vi deltog i Zone-aktiviteterne ”Projekt Djursland” og Kræmmermarkedet på Ring Djursland. I dag er aktiviteterne deltagelse i Landbrugsmessen Gl. Estrup med vores Lykkehjul og tivolitoget Futte, at arrangere Auning Motionsløb i juni med ca. 1.000 deltagere til cykling, løb og gang i samarbejde med LC. Svanerne samt Auning Motionsklub, Julemarkedet på Det Grønne Museum med salg af ost og grøntsager, at arrangere Julemærkemarchen og udlejning/kørsel med vores tivolitog Futte.
Igennem årene har klubben støttet mange lokalt, nationalt og internationalt. Nævnes kan bl.a. SOS Børnebyerne, Lions Katastrofehjælp, Lions Adventure, Lions Pris, Lions Mæslingeprojekt og julepakker via præsterne.

Spejderne i Ørsted modtog en donation af Præsidenten  Hans Ulrik Jensen.

På jubilæumsdagen blev uddelt følgende donationer: Spejderne i Ørsted fik 25.000 kr. Spejderne i Hummelmosen fik 25.000 kr. LEV Randers Juletræ for udviklingshæmmede fik 4.000 kr. Aktivitetsudvalget Auning Plejehjem fik 10.000kr. Fausing Forsamlingshus fik 25.000 kr. Julehjælp via lokale præster fik 15.000 kr. HATS Hevring Ældretræf fik 5.000 kr. Nyt børnehospice Strandbakkehuset fik 50.000 kr. Tryg Fondens familiehus Skejby fik 50.000 kr. Der blev i alt uddelt 209.000,- kr. Donationsmodtagerne havde lejlighed til kort at orientere om deres projekter i forbindelse med uddelingen.

Vores borgmester Jan Petersen Norddjurs Kommune gratulerede med jubilæet, og Kirsten Luxhøj LC Svanerne takkede for samarbejdet, og for at vi er moderklub for dem. Receptionen sluttede med underholdning ved Syngepigerne fra Allingåbro.

Om aftenen samledes klubmedlemmerne med ledsager til festmiddag  i restaurant Den Gamle Stald på Det Grønne Museum Gl. Estrup. VP Jens Peter Andersen holdt talen, hvor han på bedste vis rundede dagens mange indtryk af !