Hjem - Lions Gl. Estrup

Menu

Lions Club Gl. Estrups historie


Af chartermedlem Niels Bundgaard.

Af gamle folk kan man spørge om hvad der skete i fortiden, hvad der er sket for nylig har vi tit glemt, og da jeg er det eneste tilbageværende Chartermedlem, vil jeg forsøge at tænke tilbage på hvordan Lions Club Gl. Estrup blev til.

I 1960erne havde min gode ven, nu afdøde smed Frode Houlberg Christensen en gård ved navn "Ålborggården". I 1967 solgte han gården til murermester Sigvald Andersen, Grenå. Der opstod et venskab mellem disse to, et venskab vi var flere der blev involveret i, og da Sigvald Andersen var et ivrigt medlem af LC Grenå, blev der naturligt talt en del LIONS når vi var sammen. Der var flere der blev indbudt til snakken, og vi blev hurtigt enige om at sådan en Club skulle vi prøve at få op at stå. Vi kom under vejs med, at apoteker Verner Christensen Ørsted, der kom fra Frederikshavn havde været Lions, og han var straks med på Ideen.

Vi skulle være 20 for at kunne blive chartret, og vi fik os kæmpet op til 19, der var efterhånden gået to år og vi skulle til at chartres. Resolut tog Sigvald Andersen orlov fra Grenå klubben og meldte sig ind i vores, så kunne vi blive chartret, og kom da til at hedde" LC Djursland Allingåbro". Chartringen var den 25.oktober 1969.

Selve chartringen fandt sted her på Gl. Estrup på det smukke gamle slot, selve højtideligheden var i slotskirken, der var pyntet op med efterårsløv og over 100 levende lys, med deltagelse af nabo lionsklubber, og fra moderklubben Grenå i særdeleshed.   Efter chartringen drak vi champagne i Ryttersalen, Det var en kold omgang, vore damer frøs bravt i deres tynde gevandter og balancerede rundt i deres højhælede sko på det ujævne gulv. Selve festmiddagen med alle gæsterne blev holdt på Sjællebro Kro. Der var mange taler, der ønskede os god vind, især af Grenå klubben der lovede at hjælpe, hvis vi fik problemer. Herefter gik dansen til langt ud på natten. 

Det var en god start på en Lionsclub og det varede heller ikke så længe før medlemstallet steg så vi kunne sige tak for hjælpen til Sigvald Andersen og sende ham hjem til sin egen klub. I de første mange år indtil 1997 havde vi mødested på Allingåbro Hotel, men af forskellige årsager skiftede vi til Restaurationen på Gl. Estrup og samtidig skiftede vi navn til "LC Gl. Estrup"

Vi har igennem de 40 år der er gået haft rigtig mange aktiviteter, en af de første store opgave vi gav os i kast med var bygning af et sommerhus i Store Sjørup. Det gik der en hel sommer med, og det gav os et rigtig godt sammenhold. En anden af de første aktiviteter var indsamling af tøj til udstedet Kuummiut i Grønland.  Det stod på i mange år, vi modtog brugt tøj hele året, og så en gang om året samledes vi så alle med vore lionesser og sorterede og pakkede. De var så glade for at hjælpe os, for de blev næsten ikke spor støvede af det gamle tøj, og de var heller ikke spor bange når der smuttede et par mus ud af tøjsækkene. Når vi blev færdige med pakningen var der fællesspisning og hyggeaften hvor bl.a. Jonna Jensen indførte os i den danske sangskat.

Så blev det sendt med skib til Angmagssalik og herfra med hundeslæde de sidste par hundrede kilometer til udstedet Kuummiut.   Når det så kom frem til bestemmelsesstedet blev det lagt frem på en skole og solgt til symbolske prise, og pengene blev brugt til julefest for børnene. Aktiviteten løb efterhånden ud i sneen, da grønlænderne fik det bedre økonomisk. I en årrække havde vi loppemarked. Vi afhentede dødsboer og hvad folk ellers havde overflod af. Alle effekterne tøj, køkkengrej, hvidevarer, møbler, grammofonplader, frimærker m. m. m. Det blev så fordelt i stande oprettet i Allingåbro skoles boldspildhald og så prangede man om priserne. Der var lykkehjul, pølsesalg og der blev solgt kaffe med hjemmebagt brød, og gjort hvad der ellers kunne kaste penge af sig. Det var vore piger der stod for kageleverensen. Pigerne hjælper os i det hele taget rigtig meget med arrangementerne.

Vi deltager i Gl. Estrup Dyrskue med "Futte" der er et tivolitog. Det startede med at vi lejede et tog af en anden Lionsclub, men fandt hurtig ud af, sådan et kunne vi selv lave. Vi købte først en gammel Ferguson traktor, men den sagde politiet, at vi ikke måtte køre med hvor der var mange mennesker samlet - forurening - så fandt vi en brugt bagagevognstrækker på en lufthavn, den kørte på el. Den byggede vi et lokomotiv oven på, købte et par campinvognsunderstel, som vi byggede om til togvogne med mange siddepladser i hver. Vi sælger reklamepladser på siderne. Foruden det vi selv kører hjem, lejer vi toget ud til foreninger.  Det har bl.a. været lejet ud til "Estruplund" hvor det en St. Hansaften kørte Hendes Majestæt Dronning Margrethe II med følge til bål på stranden. Det er vi lidt stolte af.

Projekt Djursland

Sammen med de øvrige klubber på Djursland deltager vi i indsamling af brugt hospitalsudstyr og møbler til underudviklede lande. Der er alt fra bækner, pottestole, rollatorer, kørestole, eluvationssenge til røntgenudstyr. Alt bliver samlet på en gård i Midtdjurs hvor det bliver istandsat, pakket i containere og sendt. Ligeledes i samarbejde med zonen har vi det store kræmmermarked på Ring Djursland. Da vi startede var det på Tirstrup Lufthavn, men da den skulle bruges til andet formål, kom vi i kontakt med Ring Djursland. Det viste sig oven i købet at være bedre til formålet. Kræmmermarkedet er et marked hvor kræmmere og andet godtfolk lejer en stand og faldbyder deres varer, nyt som gammelt. Her er også masser af underholdning, som f.eks. rundflyvning, gymnaster, musik, dansere m.m. "Futte" har vi selvfølgelig også med. Arrangementet varer i to dage og bliver godt besøgt og giver et godt overskud til godgørende formål.

En aktivitet vi også har haft i mange år er julemarked. Gl. Estrups venner har hvert år et stort julemarked, hvor vi deltager og har en stand og sælger ost, sild og grøntsager. Her kommer rigtig mange mennesker, så det giver godt. De aktiviteter jeg her har nævnt er kun et fåtal af de mange vi har haft gennem årene, men nogle af de største. I de fremlagte materialer kan man i billeder og tekst se mange andre aktiviteter.

Til slut vil jeg gerne ønske LC Gl.Estrup til lykke med de 40 år. 40 år hvor jeg har haft den glæde at være med hele vejen, Lions har været en del af mit liv på en meget positiv måde, med godt kammeratskab og givet mig rigtig mange gode venner.   Tak til LC Gl. Estrup
(Udarbejdet i forbindelse med klubbens 40 års jubilæum i 2009)

Følg Lions